10 dua die je zeker moet leren deze Ramadan

De Ramadan is weer aangebroken: een prachtige, gezegende tijd waar we vele voordelen uit kunnen halen door onze daden van aanbidding te vermeerderen. Een van deze daden van aanbidding is het verrichten van smeekbeden. Om die reden heeft DuaKracht tien smeekbeden geselecteerd om te leren tijdens deze prachtige maand. En als je ze al kent, dan biedt DuaKracht natuurlijk nog vele andere smeekbeden aan die zeker de moeite waard zijn om te leren.

1. Dua bij het verbreken van het vasten

Het verbreken van het vasten is iets wat we dagelijks doen in de Ramadan, deze dua is dus zeer belangrijk om te leren en te gebruiken in navolging van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem). En onthoud dat het verbreken van het vasten een tijdstip is waarop dua verhoord worden.

2. Dua na het eten

Allah is Degene Die ons voorziet, Hij is de Voorziener.Is het dan niet gepast zijn om Hem dankbaar te zijn nadat we gegeten en gedronken hebben? Door deze smeekbede te leren kun je dat doen op de wijze van onze geliefde Profeet (vrede en zegeningen zij met hem).

3. Dua voor vergiffenis

We begaan dagelijks vele zonden en we hebben het niet eens altijd door. Het vragen van vergiffenis aan Allah is dus iets wat we niet zouden moeten nalaten en de Ramadan is hier een prachtige tijd voor. Laten we deze prachtige dua daarom leren en gebruiken opdat Allah ons vergiffenis schenkt.

4. Dua voor geduld en overgave

Geduld en overgave zijn twee belangrijke begrippen voor de moslim. Overgave aan Allah, onze Schepper, de Almachtige en geduld met Zijn voorbeschikking, de verplichtingen en de verboden zaken.  Iedere moslim zou zich moeten versterken in zijn overgave aan Allah en in zijn geduld. Deze prachtige smeekbede uit de Koran is dus een echte aanrader om te leren.

5. Dua voor onze ouders

Onze ouders nemen in de islam een zeer hoge positie in. Zij zijn degenen die altijd voor ons klaar gestaan hebben (en dat nog doen). Laten we dus ook onze ouders niet vergeten deze Ramadan door veel dua voor hen te doen en dan vooral op de tijden dat smeekbeden verhoord worden.

6. Ayat al-Koersie

Het meest achtbare vers in de Koran die iedere moslim zou moeten kennen. Dus voor degenen die het vers nog niet kennen: leer het vers deze Ramadan nog, want het is een vers die op verschillende momenten te gebruiken is: de smeekbeden in de ochtend, de avond, bij het ontwaken…

7. Dua bij het ontwaken

Waar denk jij als eerste aan als je wakker wordt? Een vraag die we onszelf vaak zouden moeten stellen, want een goed begin van de dag krijg je enkel door de dag te beginnen met het gedenken van Allah. Deze korte en krachtige smeekbede kunnen we leren en gebruiken om de dag in de Naam van Allah te starten.

8. Dua bij het uit- en aankleden

Wist je dat er smeekbeden zijn voor bij het uit- en aankleden? Logisch ook, want Allah is onze Voorziener en zonder Hem zouden we niet gekleed worden. Laten we Hem dus dankbaar zijn door de woorden van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) te gebruiken.

9. Dua na de tashahhud

Het gebed bezit een belangrijke positie in voor de moslim en het is dus goed om altijd aan het gebed te blijven werken. Varieer met smeekbeden en met verzen uit de Koran, want zo behouden we beter onze concentratie tijdens het gebed. Een mooie smeekbede om er deze Ramadan bij te leren, is deze.

10. Dua na het gebed

Na het gebed zouden we niet meteen op moeten staan, maar we zouden dit moment moeten benutten om Allah te gedenken en smeekbeden tot Hem te verrichten, zoals deze prachtige smeekbede!

Hou de website in de gaten (door je in te schrijven voor de nieuwsbrief als je dat nog niet gedaan hebt), want gedurende de Ramadan zullen er meer belangrijke smeekbeden gepubliceerd worden die belangrijk zijn tijdens de Ramadan.

(Als je deze e-mail doorstuurt, haal dan de hier onderstaande zin ‘Uitschrijven? Klik hier’ weg, anders kunnen anderen je uitschrijven voor de nieuwsbrief en dan kun je deze niet meer ontvangen).