Dua voor het betreden van een markt

Wist je dat je in de islam zelfs rijkelijk beloond kunt worden wanneer je naar een markt gaat? De profeet (vrede zij met hem) heeft namelijk over de onderstaande smeekbede gezegd: “Wanneer iemand een markt binnengaat en het volgende zegt, “Er is geen god naast Allah, de Enige. Hij heeft geen deelgenoot, aan Hem behoort de Heerschappij en aan Hem komt alle Lof toe. Hij laat leven en doet sterven. Hij is de Eeuwige levende Die niet sterft. In Zijn handen is al het goede en Hij is over alles Almachtig,” dan zullen er één miljoen hasanat voor hem opgeschreven worden, en zullen er één miljoen sayi’at van hem weggenomen worden en dan zal er een huis in het Paradijs voor hem gebouwd worden.” Dat is pas voordelig winkelen.

Smeekbede voor de markt in het Arabisch

لاَ إِلهَ إِلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لهُ المُلْـكُ ولهُ الحَمْـد، يُحْيـي وَيُميـتُ وَهُوَ حَيٌّ لا يَمـوت، بِيَـدِهِ الْخَـيْرُ وَهوَ على كلّ شيءٍ قدير

Betekenis van de dua

Er is geen god naast Allah, de Enige. Hij heeft geen deelgenoot, aan Hem behoort de Heerschappij en aan Hem komt alle Lof toe. Hij laat leven en doet sterven. Hij is de Eeuwige levende Die niet sterft. In Zijn handen is al het goede en Hij is over alles Almachtig.

Uitspraak van de smeekbede

Laa ielaaha iella Allaah wah’dahoe laa sharieka lah, lahoe l-moelkoe walahoe al-h’amdoe yoh’yie wa yoemiet wa hoewa h’ayyoen laa yamoeet, bieyadiehie al-khayr, wa hoewa ‘ala koellie shay-ien qadier.

Extra

De bovenstaande overlevering staat vermeld in At-Thirmidhi. De smeekbede staat ook vermeld in Al-Haakim en Ibn Maajah. Er bestaan meningsverschillen tussen de geleerden over de authenciteit van deze smeekbede. At-Thirmidhi heeft heeft over deze hadith gezegd dat het vreemd is en ook andere geleerden hebben de hadith zwak verklaard, waaronder Ibn Al-Qayyim en Sheikh ibn Baz. Al-Albaanie heeft gezegd dat de smeekbede goed (hasan) is door de vele bronnen waarin het vermeld staat. En Allah weet het beste.