Smeekbede bij het wakker worden

Alle lofprijzingen komen toe aan Degene Die het gemakkelijk heeft gemaakt voor ons om Hem te gedenken. We hoeven er enkel een prachtige smeekbede voor uit te spreken en we kunnen dat doen door in de voetsporen van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) te treden en de smeekbeden en lofprijzingen te gebruiken die hij gewend was te gebruiken. Eén van deze smeekbeden is een smeekbede die hij (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) gebruikte bij het ontwaken. Een korte en daardoor makkelijk te leren smeekbede die geen enkele moeite zou hoeven kosten als je het iedere ochtend zou zeggen bij het ontwaken. Laten we dus deze woorden van onze geliefde Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) gebruiken en onze dagen beginnen met het lofprijzen van Allah.

Dua bij het wakker worden in het Arabisch

الْحَمْـدُ لِلّهِ الَّذِي أَحْـيَانَا بَعْـدَ مَا أَمَاتَـنَا وَإليْهِ النُّـشُور

Betekenis van deze smeekbede

Alle lofprijzingen komen toe aan Allah Die ons tot leven brengt nadat Hij ons heeft doen sterven en tot Hem is de terugkeer.

Uitspraak van de dua

Alh’amdoe liellaahie lladhie ah’yaana ba’ada maa amaatana wa ilayhie nnoeshoeer.

Extra informatie

Deze dua bij het wakker worden is overgeleverd in Boekhaarie. In de smeekbede staat dat Allah ons tot leven brengt nadat Hij ons heeft doen sterven. Dit heeft in deze smeekbede betrekking op het slapen en wakker worden. Bij het slapen gaan, neemt Allah onze ziel weg, waardoor we ‘sterven’ en bij het ontwaken geeft Hij de zielen terug, waardoor we weer tot leven worden gebracht. Allah benoemt dit ook in de Koran, zeggende in Soerah Az-Zoemar (39:42):

“Allah neemt de zielen weg bij hun sterven en bij degenen die niet sterven in hun slaap. Dan houdt Hij de zielen achter waarvoor Hij de dood heeft beslist en stuurt Hij de overigen (terug) tot een vastgestelde tijd. Voorwaar, daarin zijn zeker Tekenen voor een volk dat nadenkt.”

Behalve het uitspreken van deze smeekbede zijn er ook andere smeekbeden en handelingen die verricht kunnen worden. Zo is het reciteren van Ayat al-Kursi belangrijk om de dag mee te beginnen (en te eindigen) of er zijn ook andere smeekbedes bij het wakker worden.

Trefwoorden: ,