Ayat al Kursi (troonvers)

Ayat al Kursi is het meest achtbare vers in de Koran en wordt ook wel het Troonvers genoemd. Het vers bezit een ontzettend hoge status en draagt ook vele voortreffelijkheden met zich mee. Het is dus een belangrijk vers om te leren en te gebruiken in het dagelijkse leven. Daarom in dit artikel meer uitleg over het vers.

De waarde van Ayat al Kursi

In de volgende woorden van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) die vermeld staan in Moeslim kunnen we de waarde van ayat al-koersie opmaken. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) vroeg eens aan Ubai ibnoe K’ab:

“Welk vers is het meest achtbare in de Koran?”

Ubai was een metgezel die gespecialiseerd was in de Koran, maar hij antwoordde een aantal keer dat Allah en Zijn Profeet dat het beste wisten, maar de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) bleef het vragen. Hierop zei Ubai dat het Ayat al-Koersie is en daarop feliciteerde de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) Ubai met zijn kennis.

Ayat al Kursi in Arabisch

اللَّهُ لَا إِلَـٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ مَن ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِندَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Betekenis van Ayat al-Koersie

Allah, er is geen god dan Hij, de Levende, de Zelfstandige, sluimer noch slaap kan Hem treffen, aan Hem behoort toe wat er in de hemelen en wat er op de aarde is. Wie is degene die van voorspraak is bij Hem zonder Zijn verlof? Hij kent wat er voor hen is en wat er achter hen is. En zij kunnen niets van Zijn kennis omvatten, behalve wat Hij wil. En Zijn Koersie strekt zich uit over de hemelen en de aarde en het waken over beide vermoeit Hem niet. En Hij is de Verhevene, de Almachtige.

Uitspraak van Ayat al Kursi

Allahoe laa ilaha illa hoewa l-hayyoe l-qayyoemoe laa ta’goedhoehoe sinatoe wa laa nawmoel lahoe maa fie s-samaawaati wa maa fie l-ardi man dha alladhie yashfa3oe 3indahoe illa bi-idhnihi ya3lamoe maa bayna aydiehim wa maa galfahoem wa laa yuh’ietoena bishay-im min 3ilmihi illa bimaa shaa’ wa si3a koersiyyoehoe s-samaawaati wa l-arda wa laa yaoedoehoe hifdhoehoemaa wa hoewa l-3aliyyoe l-3adheem.

Betekenis van Koersie

Allah spreekt in dit vers over Zijn Koersie en dit is ook de naam die het vers met zich meedraagt. Het woord Kursie wordt vaak vertaald als de Troon van Allah, maar dit is een onjuiste vertaling. De Troon van Allah is namelijk de Arsh. De metgezel Ibn Abbas die gespecialiseerd was in het uitleggen van de Koran, heeft gezegd dat de Kursie van Allah de plek is waarop Hij Zijn Voeten plaatst.

Ayat al-Koersie is een bescherming

Aboe Hoerayrah heeft verteld in een overlevering van Boekhaarie dat de Boodschapper van Allah (vrede en zegeningen zij met hem) hem aanstelde als bewaker over de zakaat van Ramadan. Maar toen kwam er op een avond een man en die begon met beide handen een deel van het voedsel (wat als zakaat gegeven was) te nemen. Aboe Hoerayrah pakte hem en hij zei tegen hem dat hij hem naar de Boodschapper van Allah (vrede en zegeningen zij met hem) zou brengen. De man zei dat hij het nooit meer zo doen, zolang hij maar niet naar de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) gebracht zou worden en dit gebeurde tot drie keer toe. Aboe Hoerayrah verhaalde dit en voegde toe dat de dief de derde keer tegen hem zei:

“Wanneer je gaat slapen, reciteer dan Ayat al-Koersie helemaal, Allah zal een waker over jou aanstellen en shaytan zal jou tot de ochtend niet naderen.”

Daarop zei de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem):

“Hij vertelde jou de waarheid, ondanks dat hij van nature een leugenaar is, hij (de dief) was de shaytan.”

Uit deze overlevering valt op te maken dat Ayat al Kursi een bescherming is. Door het te reciteren in de avond zijn we de hele nacht beschermd tegen shaytan en door het in de ochtend te reciteren zullen we de hele dag beschermd zijn tegen shaytan.

Momenten om Ayat al Kursie te reciteren

Er zijn verschillende momenten waarop het goed is om Ayat al-Koersie te reciteren ter bescherming. Deze momenten zijn:

  • Bij het opstaan
  • Voor het slapen gaan
  • In de ochtend (na het fadjr-gebed)
  • In de avond (na het asr-gebed)

Meer verzen uit de Koran