Dua bij het dodengebed (begrafenis – versie 1)

De Profeet (vrede zij met hem) zei: “Een moslim heeft tegenover de andere moslim vijf verplichtingen: het beantwoorden van de groet, het bezoeken van een zieke, het aanwezig zijn bij de begrafenis, het aanvaarden van een uitnodiging en het zeggen van ‘Moge Allah genade met je hebben’ als hij niest.” Het verrichten van het dodengebed is dus een belangrijke handeling voor de moslims ten opzichte van andere moslims. Overigens is het geen verplichting voor iedereen. Het dodengebed is namelijk een fard kifayah, wat inhoudt dat het volstaat wanneer slechts een paar moslims het dodengebed verrichten.  

Dua in het Arabisch

 اللهُـمِّ عَبْـدُكَ وَابْنُ أَمَـتِك احْتـاجَ إِلى رَحْمَـتِك وَأَنْتَ غَنِـيٌّ عَنْ عَذابِـه إِنْ كانَ مُحْـسِناً فَزِدْ في حَسَـناتِه وَإِنْ كانَ مُسـيئاً فَتَـجاوَزْ عَنْـه

Betekenis van de dua

O Allah, Uw dienaar en het kind van uw dienares  heeft behoefte aan Uw genade en U bent in staat om hem te bestraffen. Als hij vroom was, vergroot dan zijn beloning en als hij gezondigd heeft, vergeef hem dan.

Uitspraak van de dua

Allahoemma 3abduka wa bnoe amatika h’taadja ilaa rahmatika wa anta ghanniyoen 3an 3adhaabihi in kaana moehsinan fazid fie hasanaatihi wa-in kaana moesie’an fatadjaa waz 3anh.

Extra informatie

Deze smeekbede is overgeleverd door Al-Haakim en staat vermeld in Ahkaam al-Djanaa-iz.

Een metgezel beschreef het dodengebed als volgt: “Het is volgens de sunnah dat de imam de takbier uitspreekt bij het begrafenisgebed. Vervolgens reciteert hij in zichzelf soerah Al-Fatiha na de eerste takbier. Daarna spreekt hij de takbier uit, waarna hij de Profeet groet. Hij spreekt daarna voor de derde keer de takbier uit en vraagt oprecht vergiffenis voor de dode. Dit geldt ook voor de vierde takbier en hij spreekt tenslotte de tasliem in zichzelf uit.” Deze hadith met de uitleg van het dodengebed (salaat al-djanaaza) is van Bayhaqie en staat vermeld in het boek Ahkaam al-Djanaa-iz.

Zoals we hebben kunnen zien telt het begrafenisgebed dus vier takbiers en wordt het afgesloten met de tasliem. Bij iedere takbier mogen de handen worden opgeheven, omdat de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) ook gedaan heeft. Daartussen wordt het volgende gedaan:

  • Na de eerste takbier: recitatie soerah Al-Fatiha
  • Na de tweede takbier: Salat Ibrahim wordt uitgesproken
  • Na de derde takbier: een smeekbede wordt uitgesproken
  • Na de vierde takbier: een smeekbede wordt uitgesproken
  • Afsluiting met de tasliem (met een zachte stem)

 
De tasliem kan op twee manieren verricht worden: er kan alleen naar de rechterkant tasliem verricht worden of er kan naar rechts en naar links tasliem verricht worden. Beide manieren zijn door de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) verricht. (Al-Ahkaam Al-Djanaa’iz).

Er kunnen verschillende smeekbeden worden uitgesproken tijdens de derde en vierde takbier. Het is aan te raden om authentieke smeekbeden af te wisselen. Bovenaan de pagina vind je een smeekbede en onderaan de pagina vind je andere smeekbeden die ook authentiek zijn.

Tijdens de tweede takbier wordt Salaat Ibrahim uitgesproken, met de woorden die ook tijdens het gebed gebruikt worden na de tashahhud:

O Allaah, stuur gebeden naar Mohammed en naar zijn volgelingen, zoals U gebeden stuurde naar Ibrahiem en naar zijn volgelingen. En geef zegeningen aan Mohammed, en zijn volgelingen, zoals U zegeningen gaf aan Ibrahiem en zijn volgelingen.

اللّهُـمَّ صَلِّ عَلـى مُحمَّـد وَعَلـى آلِ مُحمَّد كَمـا صَلَّيـتَ عَلـىإبْراهـيمَ وَعَلـى آلِ إبْراهـيم اللّهُـمَّ بارِكْ عَلـى مُحمَّـد وَعَلـى آلِ مُحمَّـد كَمـا بارِكْتَ عَلـىإبْراهـيمَ وَعَلـى آلِ إبْراهيم

Allaahoemma sallie ‘ala Moehammadien wa ‘ala Moehammadien, kamaa sallayta ‘ala ibraahiema wa ‘ala aalie ibrahiema. Allaahoemma bariek ‘ala Moehammadien wa ‘ala aalie Moehammadien kamaa barakta ‘ala ibraahiema wa ‘ala aalie ibrahiem.

Meer informatie over het begrafenisgebed

Trefwoorden: ,