Dua bij het houden omwille van Allah

Een goede omgeving is zeer belangrijk voor een moslim. De voordelen van het omgaan met goede mensen die sterk zijn in hun geloof, zijn namelijk eindeloos en dragen bij aan het behoud van iemands geloof. Dit in tegenstelling tot het omgaan met mensen die zich met verdorven zaken bezighouden, wat enkel en alleen problemen op zal leveren, zelfs al zijn deze niet altijd meteen zichtbaar. Het is en blijft een feit dat degenen die met elkaar omgaan invloed op elkaar zullen hebben. Ken je de uitspraak ‘vertel me wie jouw vrienden zijn en ik vertel je wie jij bent’ niet?  Daarom is het in de islam belangrijk dat we een goede omgeving uitkiezen, een omgeving die ons van nut kan zijn en die ons kan helpen op het pad van Allah. Zoek naar deze mensen en ga met hen om. Van deze mensen kun je houden omwille van Allah, omdat zij zich inzetten voor de zaak van Allah, omdat zij het paradijs als doel hebben, omdat zij zich overgeven aan Allah.

Dua in het Arabisch

Het zeggen dat je van iemand houdt omwille van Allah:

اُحِبُكَ فِي الله

De reactie hierop is:

أَحَبَّـكَ الّذي أَحْبَبْـتَني لَه

Betekenis van de dua

Het zeggen dat je van iemand houdt omwille van Allah: Ik hou van je omwille van Allah.

De reactie hierop is: Moge Degene omwille van Wie je van mij houdt ook van jou houden.

Uitspraak van de dua

Het zeggen dat je van iemand houdt omwille van Allah: Oehiebboeka fie Allah.

De reactie hierop is: Ahabbaka alladhie ahbabtanie lahoe.

Extra informatie

Deze smeekbede staat vermeld in Aboe Dawoed.

Het houden van iemand omwille van Allah is een goede zaak. Zo heeft Aboe Hoerayrah overgeleverd dat de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft overgeleverd dat Allah op de dag des oordeels zal zeggen: “Waar zijn degenen die van elkaar houden omwille van Mijn Glorie? Vandaag zal Ik hen beschaduwen met Mijn schaduw. De Dag waarop er geen schaduw is, behalve Mijn schaduw.” (Moeslim).

En in een andere overlevering, die ook overgeleverd is door Aboe Hoerayrah, staat dat de Boodschapper van Allah (vrede en zegeningen zij met hem) zei: “Een man ging op bezoek bij zijn broeder in een ander dorp. Allah stuurde een engel die hem opwachtte langs de weg. Toen de man langskwam, vroeg de engel hem: ‘Waar ga je naar toe?’ Hij zei: ‘Ik ga een broeder bezoeken die in dit dorp woont.’ De engel vroeg: ‘Heb je hem een gunst verleend?’ (Hij bedoelde: kom je je beloning halen?) Hij zei: ‘Nee, alleen maar omdat ik van hem houd omwille van Allah.’ De engel vertelde hem: ‘Ik ben een boodschapper voor jou van Allah. Ik ben gestuurd om je te vertellen dat Hij de Verhevene van jou houdt zoals jij van je broeder houdt omwille van Hem.'” (Moeslim).