Dua bij fouten en lasten

Het maken van fouten is menselijk en de islam staat er ook open voor. Hoe goed iemand zijn best ook doet, hoe kundig iemand ook is of hoe bekwaam, fouten komen bij iedereen voor. Enkel Allah is gevrijwaard van fouten, Hem komen immers de meeste perfecte Namen en Eigenschappen toe. Wanneer wij fouten maken, dienen wij ons dus tot Hem te richten en Hem om vergeving te vragen en leiding en verlichting van de lasten. Tot Hem dienen wij ons in alle gevallen te richten, want Hij is immers de Meest Verhevene. Allah heeft ons hiervoor in de Koran een mooie smeekbede gegeven.

Dua in het Arabisch

رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِن نَّسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذِينَ مِن قَبْلِنَا ۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ ۖ وَاعْفُ عَنَّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا ۚ أَنتَ مَوْلَانَا فَانصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِينَ

Betekenis van de dua

Onze Heer, bestraf ons niet als wij vergeten of als wij fouten maken. Onze Heer, belast ons niet met een zware last, zoals waarmee U degenen voor ons belast heeft. Onze Heer, belast ons niet met wat wij niet kunnen dragen en scheld ons kwijt en vergeef ons en wees ons genadig. U bent onze Meester en help ons tegen het ongelovige volk.

Uitspraak van de dua

Rabbana la toe-akhithna in nasiena aw akhtana. Rabbana wa la tahmil alayna isran kama hamaltahoe ala allathiena min qablina. Rabbana wa la toehammilna ma la taqata lana bihi. Wa a’foe anna waghfir lana warhamna. Anta mawlaana fansoerna ala al-qawmi al-kaafiriena.

Extra informatie

De dua is terug te vinden in soerah Al-Baqarah (2), vers nummer 286. Het complete vers luidt: “Allah belast niemand dan volgens zijn vermogen. Voor hem is (de beloning voor) wat hij doet en voor hem is (de bestraffing voor) wat hij doet. (Zeg:) “Onze Heer bestraf ons niet als wij vergeten of als wij fouten maken. Onze Heer, belast ons niet met een zware last, zoals waarmee U degenen voor ons belast heeft. Onze Heer, belast ons niet met wat wij niet kunnen dragen en scheld ons kwijt en vergeef ons en wees ons genadig. U bent onze Meester en help ons tegen het ongelovige volk.”