Dua voor de ouders

Allah de Verhevene zegt in de Koran: ‘En jullie Heer heeft bepaald dat jullie niets dan Hem alleen aanbidden, en goedheid betrachten tegenover de ouders. Als één van de twee of beiden de ouderdom berieken in jouw aanwezigheid, zeg dan nooit ‘foei’ tegen hen, snauw hen niet af en spreek tot hen een vriendelijk woord. En wees zachtmoedig voor beiden, en nederig en liefdevol…’ In dit vers zien we dat Allah ons gebiedt om goed te zijn voor onze ouders en dit is ontzettend belangrijk. Ouders nemen een belangrijke positie in binnen de islam, zoals vele Koranverzen en overleveringen ons laten zien. Allah gebiedt ons ook om smeekbeden voor hen te doen en aan het einde van dit vers leert Allah ons een smeekbede die we voor hen kunnen doen en deze vind je deze week terug als dua van de week met daarbij een inspirerend filmpje over wat onze ouders voor ons betekenen.

Dua in het Arabisch

رَّبِّ ارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِي صَغِيرًا

Betekenis van de dua

O mijn Heer, schenk hun genade, zoals zij mij opvoedden toen ik klein was.

Uitspraak van de dua

Rabbi irhamhumaa kamaa rabbayaanie saghiera.

Extra informatie

De dua en de bovenstaande twee verzen staan vermeld in de Koran, in hoofdstuk 17, soerah Al-Isra. En de verzen zijn vers 23 en vers 24. De Nederlandse vertaling is genomen uit de Edele Koran.

Verder is het goed om te weten dat wanneer een rechtschapen persoon smeekbeden verricht voor zijn ouders, dat het een moment is waarop smeekbeden verhoord worden.

Trefwoorden: ,