Laatste 10 nachten Ramadan

De laatste 10 nachten van Ramadan zijn belangrijke nachten. Tijdens één van deze nachten vind de nacht plaats die beter is dan 1000 maanden. Het gaat hier om de nacht Lailatul Qadr. De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft ons bevolen om te zoeken naar deze nacht in de laatste 10 nachten van Ramadan. Aisha heeft overgeleverd dat de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei:

“Zoek Lailatul Qadr tijdens de oneven nachten van de laatste tien dagen van de Ramadan.” 1

Lees meer over deze nacht in ons artikel Laylatoel Qadr, maar weet ook dat niet alleen die nacht belangrijk is. De laatste 10 nachten van de Ramadan hebben namelijk allen een verheven status bij Allah die niet te vergelijken is met andere nachten. In navolging van de Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zouden deze laatste 10 nachten gebruikt moeten worden voor extra aanbidding.

Islamitische kalender

De islamitische kalender is anders dan de kalender die in Nederland gebruikt wordt. Nieuwe dagen beginnen hierdoor voor ons normaal na 00:00. Met de islamitische kalender is dit niet het geval. Een nieuwe dag begint na het maghreb-gebed. De 21e nacht valt hierdoor voor de 21e dag. Wanneer er bijvoorbeeld op de gebedskalender staat dat het op donderdag 9 augustus de 20e dag van de Ramadan is, dan is de 20e nacht op woensdagavond 8 augustus.

Meer over laatste 10 nachten Ramadan

Handige smeekbeden Ramadan