Dua bij verdriet en bezorgdheid

Allah heeft in de Koran gezegd: ‘Dachten de mensen dat zij met rust gelaten worden als zij zeggen: “Wij geloven,” en dat zij niet op de proef gesteld worden? En voorzeker, Wij hebben degenen voor hen op de proef gesteld. Allah kent zeker degenen die oprecht spreken en Hij kent zeker de leugenaars.’ Uit dit vers kunnen we onder andere leren dat iedereen beproevingen tegen zal komen in het leven, ook als je gelovig bent. Het verschil tussen een gelovige en een ongelovige is echter dat een gelovige zich zowel in goede tijden als in slechte tijden tot Allah keert, terwijl de ongelovige dit niet doet. De gelovige blijft geduldig en smeekt Allah om verlichting.

De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) heeft daarom gezegd: “Er is niemand die door verdriet en bezorgdheid getroffen wordt en zegt “O Allah, Ik ben Uw dienaar, de zoon van Uw dienaar, de zoon van Uw dienares. Mijn lot is in Uw handen. Uw oordeel over mij is zeker. Gerechtigheid over mij berust op Uw bevel. Ik vraag U bij iedere Naam die U voor Uzelf heeft genomen, geopenbaard in Uw Boek, of die U aan Uw schepselen onderwezen heeft, of datgene wat U in de kennis van het onwaarneembare heeft gelaten om de Koran de bron van mijn hart, het licht van mijn borst, de verlosser van mijn verdriet en de ontheffer van mijn wanhoop te laten zijn,” of Allah neemt zijn verdriet en bezorgdheid weg en vervangt het door blijdschap.”

Dua in het Arabisch

اللّهُـمَّ إِنِّي عَبْـدُكَ ابْنُ عَبْـدِكَ ابْنُ أَمَتِـكَ نَاصِيَتِي بِيَـدِكَ، مَاضٍ فِيَّ حُكْمُكَ، عَدْلٌ فِيَّ قَضَاؤكَ أَسْأَلُـكَ بِكُلِّ اسْمٍ هُوَ لَكَ سَمَّـيْتَ بِهِ نَفْسَكَ أِوْ أَنْزَلْتَـهُ فِي كِتَابِكَ، أَوْ عَلَّمْـتَهُ أَحَداً مِنْ خَلْقِـكَ أَوِ اسْتَـأْثَرْتَ بِهِ فِي عِلْمِ الغَيْـبِ عِنْـدَكَ أَنْ تَجْـعَلَ القُرْآنَ رَبِيـعَ قَلْبِـي، وَنورَ صَـدْرِي وجَلَاءَ حُـزْنِي وذَهَابَ هَمِّـي

Betekenis van de dua

O Allah, Ik ben Uw dienaar, de zoon van Uw dienaar, de zoon van Uw dienares. Mijn lot is in Uw handen. Uw oordeel over mij is zeker. Gerechtigheid over mij berust op Uw bevel. Ik vraag U bij iedere Naam die U voor Uzelf heeft genomen, geopenbaard in Uw Boek, of die U aan Uw schepselen onderwezen heeft, of datgene wat U in de kennis van het onwaarneembare heeft gelaten om de Koran de bron van mijn hart en het licht van mijn borst, de verlosser van mijn verdriet en de ontheffer van mijn wanhoop te laten zijn.

Uitspraak van de dua

Allahoemma innie 3abdoek, ibnoe 3abdik, ibnoe amatika, naasieyatie bieyadik, maadhin fiyya h’oekmoek, 3adloen fiyya qadaaoek, as-aloeka bikoelli iesmin hoewa lak, sammayta bihi nafsak, aw anzaltahoe fie kietaabik, aw 3allemtahoe ah’adan min galqik, aw iesta-tharta bihi fie 3ilmi al-ghaybi 3iendak, an tadj3ala al-qoer-aana rabie3a qalbie, wa noera sadrie, wa djalaa-a h’oeznie, wa dhahaaba hammie.

Extra informatie

Deze smeekbede en de hadith in de inleiding staan overgeleverd in Ahmed en is sahih verklaard door sheikh Al-Albaanie. Het stuk uit de Koran staat vermeld in soerah Al-Ankaboet, versnummers 2 en 3.