Dua voor degene die je uitnodigt samen vasten te verbreken

De Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) heeft gezegd: “Degene die een vastende voedt met hetgeen waarmee hij zelf zijn vasten verbreekt, krijgt een beloning die gelijk is aan hem (degene van wie hij het vasten verbreekt), zonder dat de beloning van de vastende persoon enigzins verminderd wordt.” Deze woorden van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) tonen aan hoe groot de beloning is om het vasten van een vastende te verbreken. Een gigantische beloning wordt beloofd. Een mooi streven dus om deze Ramadan het vasten van zoveel mogelijk mensen te verbreken (na zonsondergang natuurlijk). En als je een uitnodiging ontvangt, is de onderstaande smeekbede een mooie smeekbede voor de gastheer of gastvrouw:

Dua in het Arabisch

أَفْطَرَ عِنْدَكَ الصَّائِمُونَ وَ أَكَلَ طَعَامَكُمُ الأَبْرَارُ, وَ صَلَّتْ عَلَيْكُمُ المَلاَئِكَة

Betekenis van de dua

De vastenden hebben het vasten bij jullie verbroken, moge jullie voedsel door de oprechten genuttigd zijn en moge de engelen smeekbeden voor jullie uitspreken.

Uitspraak van de dua

Afthara 3indakoem as-saa-imoena wa akala tha3aamakoem al-abraar wa sallat 3alaykoem al-malaa-ikah.

Extra informatie

De smeekbede staat vermeld in Aboe Dawoed, An-Nasaa’i en Ibn Maajah en is Sahih verklaard door Sheikh Al-Albaanie. De bovenstaande hadith is overgeleverd door Zaid ibn Khalid Al-Djoehanie (moge Allah tevreden met hem zijn) en staat vermeld in Tirmidhi.

Wat betreft deze doe3a heeft Sheikh Al-Albaanie (moge Allah hem genadig zijn) gezegd dat deze smeekbede niet speciaal voor wanneer men vast, maar geldig is voor alle gelegenheden. ‘De vastenden hebben het vasten bij jullie verbroken’ is geen mededeling, maar een smeekbede voor de gastheer of gastvrouw in de hoop dat ook de vastenden bij hem of haar gaan eten. (Bron: Vertaling & uitleg van Hisn el Moeslim)

Vergeet bij het verbreken van het vasten niet om smeekbeden te verrichten, waaronder de smeekbede vasten verbreken. En bekijk ook andere Ramadan smeekbeden.

Duakaart dua voor gastheer bij vasten verbreken

Klik op de kaart voor de grote versie.