Dua bij het verbreken vasten / iftar

Marwan ibn Salim Al-Muqaffa heeft overgeleverd: “Ik zag Abdullah ibn Umar met brood in zijn hand, hij nam een handvol en sneed de rest weg. En hij vertelde dat de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) als hij zijn vasten had verbroken, zei: “De dorst is verdwenen, de aders zijn vochtig geworden en de beloning is vastgelegd met de wil van Allah.”

Een smeekbede die gebruikt wordt bij het verbreken van het vasten. Het vasten tijdens de maand Ramadan behoort tot de zuilen van islam, maar vasten is ook buiten de maand Ramadan een zeer aanbevolen daad van aanbidding.

Dua in het Arabisch

ذَهَبَ الظَّمَأُ وَ ابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ, وَ ثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللهُ

Betekenis van de dua bij het verbreken van het vasten (iftar)

De dorst is verdwenen, de aders zijn vochtig geworden en de beloning is vastgelegd met de wil van Allah.

Uitspraak van de dua bij vasten verbreken

Dha-haba addhama-oe wabtallatie l-‘oerooqoe, wa thabata al-adjroe in shaa Allah.

Extra informatie over de smeekbede bij vasten verbreken

Sheikh ibn Othaymin heeft gezegd, in Al-Liqaa al-Shahri, toen hem gevraagd werd wat het juiste tijdstip was om smeekbeden te verrichten bij het verbreken van het vasten, ervoor, tijdens of erna:

“Dua zou verricht moeten worden voor iftar (het verbreken van het vasten), bij het Maghreb-gebed, want dit verenigt nederigheid en zwakheid, omdat degene nog aan het vasten is. Al deze zaken zorgen ervoor dat iemands dua verhoord wordt. Na het verbreken van het vasten is iemand blij en ontspannen en dit kan ervoor zorgen dat iemand achteloos wordt.

Maar er is een hadith van de Profeet (Allah’s vrede en zegeningen zij met hem) die toont, als het sahih is, dat de smeekbede verricht moet worden na het vasten. Het zegt: “De dorst is verdwenen, de aders zijn vochtig geworden en de beloning is vastgelegd met de wil van Allah.” (overgeleverd door Aboe Dawoed en sahih verklaard door Al-Albaani). Dit kan enkel betekenen dat het na het verbreken van het vasten is. Ook is er overgeleverd dat sommigen van de sahaabah zeiden: “O Allah, voor U heb ik gevast en met Uw voorzieningen heb ik mijn vasten verbroken.”

Bekijk ook onze pagina over de Ramadan voor meer informatie.

Duakaart vasten verbreken

Klik op de kaart voor de grote versie.

Bron van de smeekbede

Deze dua vasten verbreken is overgeleverd door Aboe Dawoed en anderen.