Vasten / saum

Het vasten van de maand Ramadan behoort ook tot de vijf zuilen van islam. De moslim onthoudt zich tijdens de negenentwintig of dertig dagen van de maand Ramadan van eten, drinken en geslachtsgemeenschap. Deze onthouding vindt plaats vanaf zonsopgang tot zonsondergang.

Wanneer we ons onthouden van eten en drinken, onthouden we ons van twee zaken die essentieel zijn voor de mens om in leven te blijven. Het zijn de basisbehoeften die wij nodig hebben. Immers, wanneer we twee à drie dagen niets drinken, zullen we sterven. En hoewel we langer zonder eten kunnen, heeft ons lichaam wel voedsel nodig. Aangezien deze twee zaken zo belangrijk voor ons zijn, zouden we ons moeten beseffen dat wanneer we deze zaken kunnen nalaten omwille van Allah, we alles kunnen nalaten.

Het vasten versterkt onszelf dus, we leren onze lusten in bedwang te houden en we vergroten onze godsvrees. Daarnaast zorgt het vasten voor vergeving van onze zonden en we worden herinnerd aan ons doel op deze aarde: het aanbidden van Allah. En dit zijn slechts een paar voordelen aan het vasten, er zijn namelijk talloze voordelen verbonden aan het vasten.

Het vasten is verplicht tijdens de /maand Ramadan, maar het is ook goed om vrijwillig te vasten door het hele jaar door. Zo zijn er bepaalde dagen waarop het aangeraden is om te vasten, zoals de dag van Arafah, de zes dagen van Shawal en op Ashura, de eerste 9 dagen van Dhul-Hijjah. Ook is het aanbevolen om op de 14e, 15e en 16e van iedere maand te vasten, iedere maandag en donderdag of om de dag, zoals Profeet Dawoed dit gewend was te doen.

Bekijk hier wanneer de volgende Ramadan is:

De Ramadan wordt afgesloten met een feest: Eid al Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest. Meer weten over Islamitische feestdagen? Bekijk de tekst Islamitische feestdagen. En lees meer over smeekbeden in de Ramadan of lees meer over de zuilen van islam: